fbpx
Bedrijfsprocessen automatiseren met maatwerk software
november 16, 2021
Maatwerk software vs. standaard software. Waar kies je voor?
december 20, 2021

Software vernieuwen
Wanneer ben je daar aan toe?
 

Dit is wanneer je je software moet vernieuwen

De wereld, en dus ook de digitale wereld, ontwikkelt zich continu en steeds sneller. De software die je gebruikt, moet kunnen functioneren in die snel veranderende omgeving. Dat betekent dat je software regelmatig veranderingen nodig heeft: updates. En het betekent ook dat je op een gegeven moment op het punt komt dat je software écht niet meer mee kan. Dan is je software aan vernieuwing toe. Maar, liever blijf je dat punt voor. Daarom in dit blog: wanneer moet je je software vernieuwen?

Om te voorkomen dat belangrijke bedrijfsprocessen vastlopen, is het belangrijk dat je de signalen van verouderde software kunt herkennen. Zo ben je in staat om tijdig je software te vernieuwen en de continuïteit van je bedrijfsprocessen te waarborgen.

De software wordt trager

Een belangrijk signaal dat je software oud wordt, is dat het trager wordt. Vaak komt dit bijvoorbeeld doordat de software niet schaalbaar genoeg is ontworpen. Hierdoor kan het bijvoorbeeld de flinke toename van het aantal gebruikers niet goed aan. Door de toenemende data die de software moet verwerken ontstaan er bugs en wordt de software traag. Dat kan leiden tot onnodige fouten, veel frustratie bij medewerkers en natuurlijk ook tot vertraging in bedrijfsprocessen.

Een andere factor die vertraging van de software in de hand werkt, is die van achterstallig onderhoud. Als je niet doorontwikkelt, wordt je software onherroepelijk ingehaald door de omgeving. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat jouw software dan niet meer naadloos op aansluit op de rest van je ICT-omgeving. Het kan ook leiden tot een grotere kans op een datalek, iets wat je altijd moet voorkomen.

De software werkt je tegen

Een ander signaal dat je software toe is aan vernieuwing: de software werkt niet langer voor je, maar tegen je. Dat merk je bijvoorbeeld doordat het steeds meer tijd kost om de software datgene te laten doen wat je verwacht. Dit kan voorkomen in situaties waarin je als bedrijf flink bent gegroeid, maar je je software onaangepast hebt gelaten. Misschien werk je wel met verschillende systemen, maar zou je het beter in één systeem kunnen integreren. Of juist andersom: een goede koppeling van specialistische systemen zou een betere oplossingen zijn dan een alles-in-één-oplossing. Het hangt net af van jouw specifieke situatie en de problemen waar je tegenaan loopt.
 
 

Platform upgrade garandeert een veilige werkomgeving

Ook maatwerk software heeft een beperkte levensduur. Maatwerk software van enkele jaren oud is in veel gevallen toe aan upgrades die de applicaties weer veilig maken. Zo ook de applicaties van Stichting RTA

 
 

Je signaleert een datalek

We noemden het zojuist al even: verouderde software kan leiden tot een datalek. En als dat gebeurt, ben je al te laat. Het is voor hackers een fluitje van een cent om de zwakke plekken in je software te identificeren en ervandoor te gaan met privacygevoelige gegevens. Bij een datalek ben je verplicht dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aan degenen van wie de gegevens gestolen zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen, en de beste manier om dat te doen is door je software tijdig te vernieuwen.

Integreren met nieuwe software levert problemen op

Dit zien we vaak in de praktijk. Het koppelen van de verouderde software met nieuwe programma’s wordt een probleem. Het is vaak logisch dat dit gebeurt: toen de oude software ontwikkeld werd, was de huidige technologie nog niet in beeld en kon die software daar dus onmogelijk op worden ingericht. Als koppelen met nieuwe software echt een probleem wordt, is dat een duidelijk signaal dat je software aan vernieuwing toe is.
 
 
 
 
15
 
App ons!