fbpx
Maatwerk software vs. standaard software. Waar kies je voor?
december 20, 2021
Hoe beveilig je je applicatie?
februari 24, 2022

Vendor lock-in
Wat is het en hoe
voorkom je het?
 

Overstappen van software leverancier: voorkom een vendor lock-in

Als je wilt overstappen van software leverancier, is dat niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Misschien heb je onbewust te maken met een vendor lock-in. Wat dat is en hoe je het voorkomt, lees je in dit artikel.

Wat is een vendor lock-in?

Vendor lock-in betekent dat je als klant niet in staat bent om over te stappen naar een andere leverancier, zonder dat dat leidt tot substantiële kosten of veel ongemak. Een bekend voorbeeld van vendor lock-in is de cadeaukaart: vaak is zo’n kaart alleen in te wisselen bij één specifieke winkel. Je kunt dus niet zelf kiezen wat je met de waarde die de kaart vertegenwoordigt doet.
 
 

Vendor lock-in in andere situaties

Het principe van de vendor lock-in beperkt zich niet tot de cadeaukaarten. Je ziet het overal terug. Je ziet het terug bij scheermesjes en cartridges voor printers, of bij telefoonaccessoires - zo kun je een iPhone alleen opladen met de speciaal daarvoor bestemde oplader.

Vendor lock-in bij software

We zien de vendor lock-in ook veel voorkomen in de software industrie. Het is met software vaak erg lastig, zo niet onmogelijk, om zomaar over te stappen op een andere leverancier zonder dat de kosten hierbij enorm oplopen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een verkeerde ontwikkeltaal is gekozen, doordat er eigen frameworks of libraries zijn gebruikt, of door een verkeerd opgesteld contract.

Maar, kun je het voorkomen dat je in een dergelijke constructie terecht komt? Daar gaan we hieronder verder op in.

 
 

Beoordeel je contract goed

Teken je een contract met je software ontwikkelaar of leverancier? Let dan goed op de kleine lettertjes. Zorg dat de broncode jouw bezit wordt (zie hieronder) en kijk ook goed naar de opzegtermijn (deze mag niet te lang zijn) en de aanwezigheid van een ingewikkelde exitclausule. Je wilt niet onnodig vastzitten aan een leverancier. Je wensen en behoeften zullen over tijd veranderen, dus de kans dat je wilt overstappen is niet onrealistisch.

Zorg dat je de broncode in bezit hebt

In de Nederlandse wet is het zo geregeld, dat de maker standaard de eigenaar wordt van de broncode. Dat betekent dat de software-partij die de code heeft geschreven (voor jou), automatisch de eigenaar is van die code. Dat maakt het bijzonder lastig om over te stappen naar een andere leverancier, omdat deze dan niet verder kan werken met de bestaande code.

Zorg er dus voor dat je contractueel vastlegt dat de broncode in jouw bezit komt. Zo is het overstappen naar een andere leverancier een stuk gemakkelijker.

Zorg voor bekende libraries en frameworks

Wanneer een leveranciers eigen libraries (een verzameling data, instructies of functies) of frameworks (de basis voor een software-applicatie) gebruikt, is een overstap ook een stuk ingewikkelder. Deze zullen bij een nieuwe partij namelijk volledig opnieuw gebouwd moeten worden. Om dit te voorkomen kun je er het beste voor kiezen om jouw ontwikkelaar met een bekend framework te laten werken.

Zorg voor een bekende ontwikkeltaal

Min of meer hetzelfde gaat op voor de ontwikkeltaal. Gebruikt jouw leverancier een toegankelijke ontwikkeltaal? Zorg dat er een taal wordt gebruikt die wordt ondersteund door veel partijen en leveranciers, zoals C#, PHP of JavaScript.

Zorg voor kwaliteit

Dit is een lastige, want het is voor een buitenstaander moeilijk te beoordelen of de software van goede kwaliteit is. Is de code van goede kwaliteit of is die erg verouderd? Is de architectuur in orde of zitten daar weeffouten in? Het kan geen kwaad om hiervoor een externe professional in de arm te nemen die dat voor je onder de loep kan nemen. Dit is nodig, omdat een sterk verouderd of slecht gebouwd systeem moeilijk door een andere partij is over te nemen.

Zorg voor de juiste documentatie

Het juist documenteren van alle processen is van groot belang. Zonder de juiste documentatie kan een derde partij de software niet eenvoudig overnemen.
 
 

Voorkom een vendor lock-in

Je begrijpt het: een vendor lock-in is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Vastzitten aan een leverancier waarmee je niet goed meer kunt werken, of door moeten met verouderde software, kan een bottle-neck zijn voor je bedrijfsprocessen. Met deze tips moet het lukken om te voorkomen dat je te lang vast zit aan dezelfde leverancier.
 
 
15
 
App ons!