fbpx
Dit zijn de meest voorkomende valkuilen bij outsourcing
juli 23, 2019
Deze 4 doelen stelt een IT leider voor bedrijfssucces
juli 23, 2019

Veilig programmeren
3 tips voor het veilig programmeren van applicaties
 

3 tips voor het veilig programmeren van applicaties

Applicaties worden bijna altijd gedomineerd door de user experience, oftewel ux. Logisch, want de applicatie wordt met een bepaald doel gebouwd en hier maakt het uiterlijk een belangrijk onderdeel van uit. Het zorgt er helaas voor dat veiligheid daarbij vaak wordt vergeten. Ook Security Management, autoriteit op het gebied van veiligheid, beschrijft dit groeiende probleem. Juist doordat dit zo vaak voorkomt, zijn apps een perfect doelwit voor hackers. Hackers beseffen dat applicaties vaak gemakkelijk aan te vallen zijn. Daarom is veiligheid bij het programmeren van applicaties extra belangrijk.
 
 
3 tips voor het veilig programmeren van applicaties
 
 

In dit blog geven we je 3 tips om apps veilig te bouwen en daarmee de meest gemaakte fout te voorkomen.

 
 

Tip 1: Zorg voor goed personeel

Te weinig veiligheid inbouwen bij het ontwikkelen van applicaties is geen kwestie van onwil. Meestal ontbreekt het aan kennis over goed en veilig programmeren van applicaties. Dat blijkt ook uit onderzoek van Outsystems. Een belangrijke oorzaak hiervan is het tekort aan IT’ers op de arbeidsmarkt in Nederland. Doordat het zo moeilijk is om softwareontwikkelaars te vinden, wordt steeds vaker slecht geschoold personeel aangenomen. Zij hebben te weinig kennis van de risico’s die gepaard gaan met applicaties. Zo ontstaan problemen met data die vaak steeds groter worden door toenemende complexiteit binnen de app. Investeer in goed personeel. Dat kun je doen door software developers aan te nemen die een gedegen scholing hebben gehad en bij voorkeur ruime ervaring hebben met veilig programmeren. Dit hoeven niet per se Nederlanders te zijn, je kunt ook kiezen voor een team op afstand. Daarnaast kun je je personeel extra opleiden door trainingen aan te bieden die speciaal gericht zijn op veiligheid. Door dit regelmatig te doen, houd je het onderwerp bovendien op de voorgrond. Hoe je ook zorgt voor goed personeel, het is en blijft natuurlijk een investering. Dit is het echter meer dan waard als je er de veiligheid mee weet te vergroten. De kosten van een hack, data lek of ander veiligheidsissue zijn veel groter dan alleen de juridische kosten.
 
 

Tip 2: De juiste techniek

Een goed begin is het halve werk. In het geval van het bouwen van applicaties betekent dit de juiste techniek selecteren. Hiermee kan je een hoop toekomstige ellende voorkomen. Bovendien is het een relatief goedkope oplossing om veiligheid te garanderen. Plan voordat de bouw van een applicatie start een workshop om over de veiligheid van de toekomstige app na te denken. Stel een aantal principes op die nodig zijn om veiligheid te garanderen. Werk je bijvoorbeeld met persoonsgegevens? Dan is het kunnen encrypten van databases essentieel. Ook dubbele authenticatie kan een vereiste zijn. Welke technieken passen bij zowel de functionele wensen als de veiligheidseisen? Veilig programmeren applicatie begint bij de juiste techniek.
 
 

Tip 3: Test applicatie’s op riscio’s

Zodra je applicatie gebouwd is, doe je er verstandig aan om deze aan testen te onderwerpen. Dat kun je doen als je de app al live staat, maar bij voorkeur doe je dit daarvoor zodat je eventuele issues nog voor die tijd kan oplossen. Werk je in sprints? Dan kun je aan het eind van elke sprint de opgeleverde functionaliteiten op veiligheid controleren. Er zijn verschillende manieren om je app op veiligheid te testen. Er zijn externe hackers die je in kunt huren om naar de gaten in je software te zoeken. Een andere populaire optie is om een hackathon te organiseren. Een dag of middag lang zet je je software developers bij elkaar, je regelt M&M’s en pizza en daagt je team uit om risico’s in de applicatie op te sporen. Een leuke en bovendien leerzame manier om zeker te stellen dat je applicatie veilig is.
 
 

Waar let jij op?

Het veilig bouwen van applicaties start bij het zorgen voor de juiste middelen. In de eerste plaats betekent dit kundig personeel. Neem goed opgeleide of ervaren mensen aan, of regel extra scholing voor je personeel. Kies vervolgens voor de juiste techniek. Zo moet encryptie van de database mogelijk zijn en wil je dubbele authenticatie in kunnen regelen. Klaar om live te gaan of ben je al live? Laat dan een (ingehuurde) hacker los op je applicatie of organiseer een hackathon. Zo test je op risico’s voordat een daadwerkelijke aanval je met de neus op de feiten drukt. Alle bovenstaande maatregelen kosten wat investeringen. Dat is het echter ruim waard, want de business case rekent rond. Zelfs als je één kleine aanval weet te voorkomen, haal je de extra investering er al uit. De kosten van een aanval beperken zich namelijk niet tot een schadevergoeding. Denk bijvoorbeeld aan de impact op reputatie. Dat kan de organisatie nog jarenlang omzet kosten. En nu jij. Veilig programmeren applicatie: hoe pak jij dat aan? Hoe zet je bovenstaande tips in om de veiligheid van je organisatie te verhogen? Meer tips om IT in te zetten en je organisatie naar een hoger niveau te tillen? Bekijk het e-book ‘De IT succes formule’. Geïnteresseerd geraakt? Dan is een eerste stap snel gezet, neem contact met ons.

 
App ons!